maandag 2 mei 2011

Wij hebben een mening over het Grote Wereldnieuws. Feit.

"Bin Laden is dood. Dood is Bin Laden. Obama, eh Osama leeft niet meer. Onze reporter staat bij de Amerikaanse ambassade op het Lange Voorhout in Den Haag. Wat zie je? Nou niet zo veel, maar ik blijf hier staan. Bin Laden is dood. Ja ik zie een agent op een motor voorbij komen. We schakelen over naar Emile Roemer voor zijn eerste reactie."

Wakker worden met Radio 1 op de wekker. Vaste prik. Meestal is dat een goed begin van de dag. Tijdens de ochtendrituelen met een half oor luisteren en ik ben op de hoogte van het wereldnieuws. Dan even op twitter kijken voor het aanvullend leed en ik ben er klaar voor.

Op dagen als vandaag heb ik aan vijf minuten media genoeg. Osama Bin Laden is dood. Feit. Dat betekent iets voor de wereldorde. Feit. En klaar.

Maar ja. De media moeten door. De hele dag beelden waarop niks te zien is, geluiden, meningen, futiliteiten en herhalingen. Op twitter doen we het samen dunnetjes over. Terwijl de timeline bol staat van de mededelingen over Bin Laden, vindt toch iedereen die wakker wordt dat hij ons moet vertellen wat het breaking wereldnieuws is en dat hij het verschrikkelijk of leuk of wat-dan-ook vindt. Ja ja, we weten het. De amateurjournalisten gaan er nog eens dunnetjes overheen door driehonderdtachtig links te tweeten en retweeten van de buitenlandse nieuwssites. Kennelijk is dat wat we fijn vinden met z’n allen. Praat mee, praat na en je was erbij. Prima.

Intussen laat ik op de dagen van het Grote Wereldnieuws de media voor wat ze zijn. Pas over een poos zullen we weten welke impact de dood van Bin Laden heeft, zoals we ook nu pas een scherpe analyse kunnen maken over de gevolgen van de vrijlating van Nelson Mandela, nine-eleven, de moord op Fortuyn en het Europees Kampioenschap van Oranje in 1988. Tot die tijd gaat de Osamahype aan me voorbij en heeft mijn particuliere meninkje daarover volstrekt niets aan het openbare debat toe te voegen. Feit.

6 opmerkingen:

  1. Goed stuk, ben het wel met je eens.
    Nieuws is nieuws klaar. Stoor me ook wel aan die "zelfbenoemde" journalisten die uren nieuwsites afstruinen en elk feitje retweeten.
    Het "zoet" van geretweet worden is dan ook lekker

    Verder denk ik dat het ook een manier van verwerken is voor de twitter generatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal eens. Ik wordt ook wel eens een beetje moe van mensen die via twitter kenbaar maken dat zij het drama in Alphen ook verschrikkelijk vinden, aangeven dat zij het beter vinden als Osama berecht was of juist vertellen hoe goed het is dat hij er gedood is.
    Dat de traditionele media dit gedrag stimuleren door vooral naar meningen en reacties te zoeken in plaats van zich bij de feiten te houden maakt het nog een beetje erger. Ik wil niet weten wat men "in de straat" van het nieuws vindt, ik wil gewoon feiten horen en daar zelf een mening over vormen. Vervolgens twitter ik die mening zelf wel weer in het rond, ook als niemand daar om vraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het erge is als mensen niets toevoegen en toch gaan reageren... Waar kennen we dat meer van? Niet overal is het van belang om 'je draagvlak' te uiten.

    OT: Nadeel van het nooit zichtbaar vallen onder corrupte regiems. Het niet zetten van vraagtekens bij Het Grote Wereldnieuws.
    Aan de andere kant: Wat is de waarde van waarheid, als het demoraliseert?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het boek al een tijdje op mijn verlanglijstje staan. Actueel as ever

    http://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent:_Noam_Chomsky_and_the_Media

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tis allemaal net Shownieuws, Hart van Nederland, Facebook, Twitter, etc.! We zijn het allemaal met je eens, maar doen er ondertussen allemaal aan mee vanuit ons eigen kleine interessegebiedje! En het is de reden dat ik (bijna) niet meer Twitter. Feit.

    Grtz Steverinus

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Sven Spijker en kop. Op twitter kan talent komen bovendrijven maar ook ondersneeuwen door de kwakers. Tja en dat verwerken. Ik ga nog wat extra spijkers halen.

    @ Erika Haha, prachtige cirkelredenatie.

    @ anoniem Eh, politiek? En daarom is het goed soms niks te zeggen.

    @ EindhovenFinest Chomsky waar ik eindeloos boeiende colleges over generatieve grammatica over gehad heb. Je maakt me nieuwsgierig, dankjewel voor je tip!

    @ Steverinus en dat laatste is nu weer jammer.

    BeantwoordenVerwijderen