zaterdag 25 juli 2015

Heerlijk Hamburg

In het leven van een jong gezin met werkende ouders bestaat een onvoorbereide dag haast niet meer. Dus gingen we heerlijk onvoorbereid een weekend met z'n tweeën weg. Nou ja, uiteraard oppas voor de kinderen afgesproken en toch ook een bed geboekt. 

'Hamburg, dat is een leuke stad', hadden we van horen zeggen. Tweede stad van Duitsland, havenstad en handelsstad. Leven in de brouwerij. Met 62 kanalen ook een stad die leeft met water. Tijdens ons weekend vonden de wereldkampioenschappen triatlon plaats: dames en heren in badpak rennend door de stad. Sponsor: de Hamburgse kraanwatermaatschappij.

Het oude centrum van de stad is mooi en traditioneel, maar is ook een binnenstad met veel winkels (en hun aanblik) die weinig onderscheidend zijn van andere steden. Het is zeker een stadswandeling waard om het Rathaus, de kerken en monumenten te zien, maar besluit op tijd dat er meer te beleven is. We namen de U-bahn naar de Borgweg en ontdekten ten zuiden daarvan een levendige, groene wijk met gezellige restaurantjes, originele winkels en verrassende doorkijkjes. Bij Mama Trattoria is het fijn lunchen om vervolgens de ontdekkingstocht voort te zetten. 

Haveneiland Speicherstadt
Ten zuiden van het oude centrum vind je haveneiland Speicherstadt, dat onlangs is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het eiland kenmerkt zich door oude, roodbakstenen pakhuizen waar in vroeger tijden de scheepvaart hun lading loste. In de oorlog zijn de pakhuizen voor de helft verwoest, en intussen staan er nieuwe appartementen en kantoren in bijpassende stijl tussen. Vergane handel vermengt zich met nieuw leven en dat maakt dit eiland erg leuk om te verkennen. 

Slapen en ontbijten kun je heerlijk bij Amaron Hotel Speicherstadt. Kies een kamer met uitzicht op het water voor die paar centen extra. Tot 23:00 uur zwaai je naar de rondvaartboten en daarna is het ongekend stil zo midden in de stad. In de vroege ochtend zie je bruidsparen die mooie plaatjes komen schieten.

Als je de Holländischer Brook uitloopt, vind je Wassersloss by Teehandelskontor Sturm. Het ademt de sfeer van de oude theehandel. Je  ontbijt en luncht er met de lekkerste thee, die je vervolgens in de theewinkel koopt voor thuis.

Café-restaurant Schönes Leben doet zijn naam eer aan. Heerlijke vis op de kaart, goede wijn en Gröninger bier, het stadsbier van Hamburg. Ga - bij goed weer buiten - zitten en ontspan.  

En waar ga je niet naar toe op Speicherstadt? De Kaffeerösterei aan de Kehrwieder. In potentie de tegenhanger van het Teehandelskontor, in de praktijk een platgelopen tent waar massa's toeristen met hun jas aan cola drinken voor of na hun bezoek aan het naastgelegen Miniatur Wunderland. En 's werelds grootste Miniatur Wunderland zelf? Doe het alleen als je die massa kunt negeren en maak vooraf een reservering. Ga vervolgens niet eten bij Kaiser's. Hoewel de naam anders doet vermoeden, eet je er verre van keizerlijk. Maar hee, negeer deze alinea gerust. 

Internationales Maritimes Museum Hamburg
In een havenstad als Hamburg ligt een bezoek aan het Maritimes Museum voor de hand. En werkelijk, het is een prachtig, uitgebreid museum van maar liefst tien verdiepingen, op thema uitgewerkt. Waar ik voorheen dacht dat wij Nederlanders alleenheersers waren op scheepvaartgebied, kwam ik daar nederig op terug. 
Het museum zet de geschiedenis van de scheepvaart en ontdekkingsreizen in perspectief, gaat in op de techniek, wind en aarde en biedt een schatkamer aan schilderkunst. Gepensioneerde schippers vertellen kinderen over de moderne, internationale scheepvaart waarna ze mogen varen in de simulator. Het Maritimes Museum is een goede plek om een paar uur, of een hele dag, rond te dwalen. 

En zo leverde een onvoorbereid weekend een heerlijke tijd in Hamburg op. Ik weet: er is meer te ontdekken. De parken, de kanalen waar je met een boot doorheen kunt (neem een trui mee), de kunstmusea en de Elbphilharmonie op Speicherstadt die binnenkort haar deuren opent. Ach, Hamburg. We komen nog wel eens onvoorbereid terug. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten